Dlatego kiedyś pomyślałem nad stworzeniem organizacji, która ujednoliciłaby system publikowania naukowych artykułów, które są finansowane przez państwo.
Wydaje się, że najlepszym rozwiązaniem jest stowrzenie takiego naukowego serwera, gdzie uczelnie (z całego świata) mogłbyby w jedym formacie publikować artykuły swoich pracowników. Artykuły byłyby bezpłatne, a specjalna wyszukiwarka umożliwaiłaby łatwe znalezienie artykułów, zdjęć, filmów i innych materiałów naukowych opublikowanych razem z artykułem.
Uczelnie mogłyby płacić grosze za miejsce dla swoich artykułów (bo miejsce jest tanie); finansować taki serwer mogliby również reklamodawcy (firmy działające w sferze nauki).
Wyszukiwarka dawałaby możliwość wyszukiwania po strukturze chemicznej, po wzorze matematycznym (z całkami i symbolami), po wszystkich innych symbolach i oznaczeniach naukowych.
Niestety oprócz pomysłów brak mi umiejętności programowania w PHP, a na razie trudno znaleźć chętnych pomocników do takiego projektu.
Sam chętnie założyłbym taki serwer naukowy, ale nie znam się na PHP, a na razie nie znalazłem żadnego chętnego współpracownika w tym względzie