Nie wiedziałem jak to nazwać ;-P
Czytałem kiedyś, że zauważono, że czasem kilkuatomowe grupy pierwiastka A zachowują się jak atomy pierwiastka B. Czy ktos może wie coś więcej na ten temat i mógłby podać źródła?
Ale właśnie nie można mówić o właściwościach makroskopowych, bo próbka składa się z ze skupisk kilkuatomowych.
Zachowywanie się glinu jak innego pierwiastka jest zgodne z tym co głosi Waldemar.M, a mianowicie, że z glinu i fosforu można otrzymać krzem.
Musimy sobie coś wyjasnić.Noqa pisze:Ale jakieś właściwości te skupiska mają. Jeśli mamy ich 3 gramy to trudno mówić, że to nie są właściwości markoskopowe.
Niestety nie znam tego artykułu, ale kojarzą mi się te sprawy z jakichś rozmów i dyskusji z ludźmi od krystalografii i fizyki.A masz może jakieś źródła, gdzie można więcej o tym przeczytać?
Musimy sobie coś wyjasnić.
Czy te 3 g to masa wszystkich skupisk, które są "czymś" rozdzielone (taka emulsja, roztwór)??
Bo jeśli te 3 g to jedno skupisko, to nie ma mowy z kilkuatomowymi ciałami.
W 3 g są tryliardy atomów. Dlatego musisz wyjasnić co masz na myśli.
alchemik pisze:Zachowywanie się glinu jak innego pierwiastka jest zgodne z tym co głosi Waldemar.M, a mianowicie, że z glinu i fosforu można otrzymać krzem.
Więc może jest jakieś ziarno prawdy w tym wszystkim.
waldemar.m pisze:Dla Was żelazo i nikiel to pierwiastki, a dla nas to są quasi-molekuły glinu i krzemu odpowiednio.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość