Nie, gdyż nawet powolna ewolucja zachodzi najczęściej poprzez narodziny zmutowanego organizmu. Jeśli więc jakiś przodek kury nabył cechy kury, to najprawdopodobniej nabył je właśnie jako wynik mutacji przy zapłodnieniu.Raven566 pisze:Jednym slowem jezeli by uznac b. dalekiego przodka kury za kure (poniewaz ewolucja zachodzi stopniowo, nie na zasadzie przodek--> kura)to kura byla by pierwsza.
Nie, gdyż nawet powolna ewolucja zachodzi najczęściej poprzez narodziny zmutowanego organizmu. Jeśli więc jakiś przodek kury nabył cechy kury, to najprawdopodobniej nabył je właśnie jako wynik mutacji przy zapłodnieniu.
Najbardziej prawdopodobna jest wersja, że pierwsze było jajko.
Tylko przypadek mutacji w ciągu życia a następnie urodzenie takiego samego organizmu, daje odpoiwedź, że pierwsza była kura. Ta pierwsza kura musiała się urodzić jako nie-kura i dopiero stała się kurą w czasie swego życia. Jest to jednak mało prawdopodobne...
Myślę, że jedną z głównych cech "kurowatości" jest to, że kura rodzi się z jajka.
Tak więc trudno wyobrazić sobie inne narodziny przodka kury.
Szczególnie, że nawet gady zwykle romnażają się przez jaja (choć są wyjątki).
jest odpowiedzia "uniwersalna".zalezy od tego czy mutacja (powstanie finalnej cechy) nastapila za zycia osobnika czy jajka.
zalezy od tego czy mutacja (powstanie finalnej cechy) nastapila za zycia osobnika czy jajka.
alchemik pisze:Co do ogólnego przodka wszystkich żywych organizmów, to przyjmując tezę chemicznej ewolucji, to na początku był wodór
Noqa pisze:Popieram przedpiśców - jajko. Ale oczywiście zniesione przez jeszcze-nie-kurę.
andzo pisze:Wtedy przecież byli tylko przodkowie kur, a nie same kury
Podążając za tym "naukowym" tokiem rozumowania należy stwierdzić, że to jajko, które zniosła nie-kura nie jest przedmiotem tego pytania.
Noqa pisze:Podobnie z jajkiem - zniesione przez kurę od zniesionego przez jeszcze-nie-kurę niczym się nie różni, więc zakładam, że chodzi o dowolne, byleby "zawierało" kurę.
alchemik pisze:Odróżniając jednak stadium rozwoju kury o nazwie "jajko" od etapu "kury właściwej", to o ile pierwsza kura zrodziła się z jajka, które zniosła pra-kura, to pierwsze było jajko.
Ależ nie. Jeśli urodziła się kura, to znaczy, że pierwsze było jajko (niekoniecznie kurze, ale jajko).waldemar.m pisze:Ten praprzodek zniosł jajko. Cierpliwie czekamy na to, co z niego wyrośnie. Przyszedł dzień narodzin i my ze zdumieniem odnotowujem, że to co się narodziło jest całkiem inne od swoich rodziców.
Po naukowej, argumentowanej dyskusji, ja zgodziłem się z Panem, że trzeba tego nowego oosbnika jakoś nazwać i przyjąłem Pańską propozycję nazwania go - KURA.
Wniosek: pierwsza była kura, gdyż do czasu jej narodzin, nie wiedzieliśmy co się narodzi.
alchemik pisze:Ależ nie. Jeśli urodziła się kura, to znaczy, że pierwsze było jajko (niekoniecznie kurze, ale jajko).
Poza tym, dysponując odpowiednimi narzędziami (np. NMR) moglibyśmy zbadać jajko i dojść do wniosku, że oto za kilka dni z tego jajka narodzi się pierwsza na świecie kura.
A jeśli w jajku jest kura, to znaczy, że jest to jajko kurze (choć zniesione przez pra-kurę).
Bo przecież kurze jajko to takie jajko, które kryje w sobie kurę, a nie koniecznie musi być zniesione przez kurę (może być np. sklonowane i wyhodowane w laboratorium).
Noqa pisze:Ale to wszystko ostatecznie tylko kwestia definicji.
Noqa pisze:A definicja to kwestia pryncypialności i logiki.
Skoro tak to udowodnij mi korzystając z logiki, że "jabłko" oznacza owoc, a nie na przykład sosnę.
Noqa pisze:Z twojego wywody wynika, że korzystanie z definicyj jest kwestią logiki i pryncypialności. Jednak rózni ludzie temu samemu słowu mogą nadać różne deficje - żadna nie będzie gorsza od drugiej. A w zależności od wybranej definci możemy osiągnąć rózne wyniki.
waldemar.m pisze:b) Co było pierwsze: kura, czy kurze jajko? odpowiedź brzmi kura i to też nie zależy od jakiś tam czynników.
alchemik pisze:A z czego wylęgła się pierwsza kura? Czyż nie z kurzego jajka?
"jajkiem kurzym jest jajko, z którego narodzi się kura lub w którym znajduje się zarodek kury".
benio pisze:odpowiedzcie mi na to pytanie
Wróć do „Rozrywka intelektualna i paranaukowa”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość